Materiaalivalinnoilla ja sisustussuunnittelulla voidaan auttaa siivoojia työssään ja parantaa toimitilojen viihtyisyyttä.

Tietyt materiaalit on helpompi pitää puhtaana

Sekä arkkitehdin että sisustussuunnittelijan näkökulmasta ehkä yksinkertaisin tapa edistää tilan siisteyttä on oikeiden pintamateriaalien valitseminen. Tällöin tulee huomioida, mihin tarkoitukseen tilaa ollaan käyttämässä ja mitä se tarkoittaa siivoojien kannalta.

  • Tietyt synteettiset pinnat hylkivät likaa. Tällaiset materiaalit ovat kustannustehokkaita etenkin jatkuvaa siivoamista vaativissa tiloissa.
  • Jos panostat kokolattiamattoihin tai muihin tekstiileihin, valitse materiaali, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia. Mattoon kertyy helposti likaa ja mikrobeja.
  • Samoin kylpyhuoneessa antibakteeriset materiaalit edistävät hyvinvointia.
  • Myös laadukas puupinta on helppo pitää puhtaana, kunhan sen huoltamiseen ja lakkaamiseen käytetään säännöllisesti aikaa.
  • Heikkolaatuisista materiaaleista voi irrota tomua tai pieniä muruja, jotka luovat epäsiistin vaikutelman ja heikentävät sisäilman laatua.

Ajattelemattomasti sijoitellut huonekalut heikentävät hygieniaa

Hienostohotellit tarjoavat havainnollisen esimerkin siitä, mitä tapahtuu, kun siivoojien tarpeita ei huomioida tilan suunnittelussa ja kalusteiden asettelussa. Hotellisiivoojat kärsivät muita siivoojia useammin kivuista ja vammoista, sillä heidän täytyy jatkuvasti kurotella ja nostella esineitä kovassa kiireessä ja epäergonomisissa asennoissa. Hotelli on suunniteltu asiakkaan, ei siivoojan tarpeita ajatellen.

Hotellit myös tähtäävät moitteettomaan ulkoasuun. Tämä on kaksiteräinen miekka. Tavaroiden järjestelemiseen ja siistin yleisvaikutelman luomiseen kuluu siivoojilta sitä aikaa, jonka he voisivat käyttää hygienian kannalta tärkeämpiin puhdistustehtäviin.

Niin hotelleissa kuin toimitiloissakin WC-suunnitteluun kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota. Väärään paikkaan asennettu käsienpesuallas tai pönttö voi hidastaa siivoojan työtä merkittävästi ja vähentää näin siisteyttä. Siivoojan pitäisi päästä liikkumaan helposti paikasta toiseen eikä tuhlata aikaansa ahtaisiin tiloihin kurottelemiseen.

Nykyään myös siivousroboteilla on omat tarpeensa

Monien muiden alojen tapaan myös siivousalalla on alettu käyttää entistä enemmän robotteja. Jos siivousroboteista halutaan ottaa kaikki irti, aulatilat ja käytävät pitää suunnitella niin, että robotti pääsee liikkumaan häiriöittä.

Myös materiaalivalinnoilla on jälleen merkitystä: kitkaiset pinnat hidastavat robotin työskentelyä.

Suurin robottien tarjoama hyöty on se, että ne vapauttavat siivoojien kädet tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kuten pintojen puhdistamiseen flunssakaudella.

Rohkaise tilan käyttäjiä siisteyteen

Valoisa ja avoin yleisvaikutelma edistää puhtautta ja hygieniaa. Visuaalisesti hajanainen ja sekasotkuinen ympäristö viestii ihmisille, ettei siisteydellä ole väliä. Sen sijaan avarassa ja hyvin valaistussa tilassa ihmiset päätyvät huomaamattaankin välttelemään likaamista ja puhdistavat usein omat jälkensä.

Toisaalta tilan käyttäjiä voi myös rohkaista siisteyteen tarjoamalla heidän käyttöön arkisia siivousvälineitä, kuten rikkalapioita ja kosteusliinoja, sekä riittävän määrän roskakoreja.