WC-suunnittelussa on joka vuosikymmenellä omat trendinsä. 2010-luvulla WC-suunnitteluun ovat juurtumassa ympäristöystävällisyys, luova sisustus ja esteettömyys.

1. Äänieristetyt kopit hyödyttävät kaikkia

Erilliset, hyvin toisistaan eristetyt vessakopit hyödyttävät monia ihmisiä. Yllättävän suuri osa ihmisistä, niin miehistä, naisista kuin muistakin, kärsii ujosta virtsasta. Erilliset kopit helpottavat näiden ihmisten elämää. Myös isoilla tarpeilla on mukavampi käydä, kun kopit eivät ole yhteydessä toisiinsa.

Asiointimukavuutta voidaan lisätä entisestään äänisuunnittelun avulla. Esimerkiksi kaiuttimista soitettava musiikki tai linnunlaulu auttavat häivyttämään muita ääniä.

Yksityiset kopit ovat myös helpotus vallitsevasta normista poikkeaville WC:n käyttäjille, kuten transsukupuolisille. Heille kyse voi olla jopa turvallisuudesta.

2. Erilliset miesten ja naisten vessat ovat pian historiaa

Myös toinen suuri vessatrendi koskee erityisesti perinteisen sukupuolijaon ulkopuolelle putoavia ihmisiä. Jako miesten ja naisten vessoihin on vähitellen katoamassa. Tästä myönteisestä trendistä hyötyvät eniten transsukupuoliset ja muunsukupuoliset, eikä siitä ole enemmistölle haittaa.

Marginaalisena hyötynä voi myös mainita, että sukupuolierottelun poistaminen vähentää jonottelun tarvetta.

3. Esteettömyys on yhä tärkeämpää

Esteettömyys voi tarkoittaa WC-suunnittelussa monia asioita. Selkeimmillään kyse on sellaisten vessojen rakentamisesta, joissa voi asioida myös pyörätuolilla. Esteettömät vessat voivat kuitenkin olla arvokkaita myös monille vähemmän näkyvistä vammoista tai sairauksista kärsiville. Päältä päin ei voi nähdä, kenelle invavessa on tarpeen.

Esteettömät ja helposti saavutettavat invavessat ovat ehdottomasti 2010-luvun suuria trendejä. Maailmasta halutaan yhä yhdenvertaisempi paikka, ja myös WC-suunnittelu näyttelee tässä omaa osaansa.

4. Ympäristöystävällisyys näkyy myös vessoissa

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat olleet viime vuosikymmeninä nousevia trendejä. Veden kulutusta voidaan vähentää lukemattomilla erilaisilla pönttöihin, pisoaareihin, pesualtaisiin ja suihkuihin liittyvillä innovaatioilla.

5. Yhä paremmat vedeneristykset suojelevat sisäilman laatua

Ihmiset ovat tietoisia nykyaikaiseen rakentamiseen liittyvistä sisäilmaongelmista. Kylpyhuoneissa huonot vedeneristykset voivat aiheuttaa valtavia homeongelmia ja heijastua rakennuksen asukkaiden terveyteen monella tapaa. Siksi panostamista kylpyhuoneen ja vessan vedeneristykseen pidetään nykyään äärimmäisen tärkeänä.

6. Kodeissa kylpyhuone on muuttunut oleskelupaikaksi

Tällä vuosituhannella kylpyhuone on kodeissa muuttunut vähitellen oleskelutilaksi. Kylppäri on olemassa muutakin kuin pelkkää käytännöllistä asiointia varten.

Kyse on eräänlaisen hyvinvointiajattelun laajenemisesta. Esimerkiksi nykyaikaisessa suihkussa on tilaa olla ja hengittää, peilin ääressä on miellyttävää hoitaa itseään ja myös ylelliset kylpyammeet tekevät taas tuloaan Suomessa. Taakse ovat jääneet ajat, jolloin suihkuja rakennettiin tilan säästämiseksi WC-pöntön ylle.

Myös kylpyhuoneen valaiseminen miellyttävällä tavalla koetaan 2010-luvulla yhä tärkeämmäksi.

7. Netti lisää sisustajien luovuutta

Ylipäätään sisustaminen on nykyään yhä luovempaa muun muassa netin ansiosta. Netistä voi löytää uusia ideoita ja helposti tilata sisustuselementtejä, joita ei lähikaupasta löydy. Sisustusintoilijoilla on ainutlaatuisen laajat mahdollisuudet tehdä WC- ja kylpyhuonetilastaan oman näköinen.

Esimerkkeinä 2010-luvun kylppärisisustuksen trendeistä voidaan mainita vaikkapa kosteassa tilassa menestyvät huonekasvit, persoonallisen väriset pesualtaat ja komeilla kehyksillä varustellut peilit.