Hyvä huoltoaseman pitäjä,

Oletko koskaan miettinyt wc-tilojesi kulurakennetta? Mistä kaikesta se voikaan koostua? Tiedätkö mitä kaikkea tiloissanne tapahtuu, kuka tekee mitäkin? Tiedän tämän olevan haaste ihan vain budjetoinnin kannalta, koska tieto siitä, mitä kaikkea siellä tapahtuu, ei ehkä aina liiku sinulle.

Käyttäjiä ja kävijöitä joka lähtöön

Tiloissanne on monenlaisia kävijöitä ja monenlaisia käyttäjiä. Lapsista aikuisiin, aikuisista vanhuksiin, juopoista huumeiden käyttäjiin. Jokainen toimii julkisissa tiloissa erillä tavalla, toiset ovat vastuullisia ja toiset eivät.

Vastuulliset ihmiset toimivat pääsääntöisesti niin kuin kotonakin toimivat eli korjaavat omat jälkensä, eivät jätä vettä valumaan, huuhtelevat tarpeensa jne. Vastuuttomat ihmiset tukkivat tahallisesti vesikalusteita, tiputtavat paperit lattialle, jättävät hanan auki eivätkä korjaa omia jälkiään. Nämä vastuulliset ihmiset harvemmin lisäävät teidän kulujanne, mutta tämä toinen asiakaskunta aiheuttaa murheita ja tekemisellään teille lisäkustannuksia.

Kuluja monesta eri lähteestä

Esimerkkikuluja joita syntyy: Vesilasku, koska ihmiset jättävät hanan auki; Paperien ja muiden tarpeiden siivoaminen lisää siivoustoimen töiden määrää, joka on pois jostain muusta tai aiheuttaa henkilökunnalle lisätyötunteja, joka taas lisää teidän kustannuksia; Kalustekohtainen ilkivalta on harmillista, mutta valitettavan yleistä ja kallista. Mikäli kalusteita tukitaan, joudutaan yleensä hälyttämään huolto paikan päälle. Mikäli huolto ei pysty ratkaisemaan kyseistä ongelmaa, soitetaan sinne kolmas osapuoli paikan päälle, joka taas maksaa teille euroja. Huumeiden käyttäjät piilottavat piikkejä ja aineita teidän vessoihin, mikä puolestaan voi aiheuttaa paheksuntaa muissa kävijöissä tai vaarantaa henkilökunnan työturvallisuutta. Kaikki nämä yllä mainitut lisäävät teidän kustannuksia ja mahdollisesti vaatii virkavaltaa paikan päälle. Virkavalta hälyttäminen ei varsinaisesti maksa teille mitään, mutta vaatii työtunteja ja mahdollisesti muita velvoitteita. Olenko väärässä?

Miten näihin kustannuksiin ja haittoihin voidaan vaikuttaa?

Minulla on sinulle muutamiin asioihin ratkaisu ehdotus. Kävijöiden käyttäytymiseen vessoissanne ette valitettavasti voi vaikuttaa, mutta kaluste valintoihin, tuotteisiin ja materiaaleihin voitte vaikuttaa.

Oikeinlaiset kalusteet ovat suunniteltu energian- ja vedensäästöön, kuten esimerkiksi auttomaatihanat. Lisäksi on olemassa laitteistoa, joka mittaroi vedenkulutustanne ja mikäli tulee suuria poikkeamia, ilmoittaa järjestelmä teille tästä. Tämä voi olla selvä merkki vuodosta tai viellisesta laitteesta. Oikeilla kalustevalinnoilla voitte ehkäistä myös esimerkiksi narkomaanien piikkien piilottelua.

Miten paperit päätyisivät roskikseen lattian sijaan? Oikeanlainen tuote sijoittelu. Jos paperin ja roska-astian välimatka on 3 metriä, paperi päätyy lattialle. Mikäli roska-astia on sijoitettu annostelijan lähettyville, päätyy paperi todennäköisemmin roskiin. Vaihtoehtoisesti on olemassa myös käsienkuivaimia, jolloin käsipyyhepaperia ei tarvita.

Kaluste ilkivaltaan ei ole ratkaisua ja vankila vessat eivät taas ole viihtyisät. Lähestulkoon kaiken saa hajotettua, jos oikeasti haluaa. Mutta tarvitseeko suljetussa eriössä olla oma allas, hana ja roska-astia? Mielestäni ei. Suljetun oven takana ihmiset sortuvat ilkivaltaan, kun kukaan ei ole näkemässä – ajatus on etten jää kiinni. Näiden tarpeettomien kalusteiden irrottaminen pienentää ilkivalta riskiä.

Tukkeutumiin voidaan vaikuttaa oikeanlaisilla paperi valinnoilla. Monesti ihmiset heittävät jopa käsipaperia WC-istuimiin, mihin tätä ei ole tarkoitettu, mikä puolestaan johtaa juuri näihin tukoksiin. Tätä varten on kehitetty paperituotteita, jotka liukenevat erityisen hyvin putkistossa.

Kaikenlainen töhrintä on myös yleistä. On olemassa materiaaleja, jotka eivät tietenkään estä töhrimästä, mutta ovat suunniteltu siihen, että niitä voidaan käsitellä ja puhdistaa helpommin. Sen jälkeen ne ovat kuin uusia. Näiden materiaalien avulla tilojesi elinkaari pitenee huomattavasti.

Eiköhän siinä ollut tarpeeksi tekstiä tältä erää, mutta yhden asian haluan vielä kertoa.

Me Novosanilla mietimme näitä asioita ja suunnittelemme WC-tiloja juuri sinun kiinteistöösi sopivaksi. Olemme toimineet vessoissa karvan vajaa kymmenen vuotta ja olemme oppineet tunnistamaan tarpeita sekä haasteita. Tästä syystä olemme WC-tolojen johtajia, joten otathan yhteyttä.

Ville Kärkkäinen
Vessa-asiantuntija
Novosan Oy