Suurissa rakennusprojekteissa huonot materiaalivalinnat heikentävät pitkällä tähtäimellä asiakaskokemusta ja paisuttavat elinkaarikustannuksia.

Huono projektinhallinta ja halpuutus ovat kompastuskiviä

Isojen rakennusprojektien hallitseminen on vaikeaa. Hyviä projektinhallinnan asiantuntijoita ei löydy joka oksalta. Koska kovimmat osaajat kaipaavat keskivertoa korkeampaa palkkaa, kilpailuttaminen ja halpuutus johtavat helposti huonoihin johtajavalintoihin ja sitä kautta monenlaisiin ongelmiin.

Rakennusalan kustannusasiantuntija Yrjänä Haahtela kritisoi taannoin Rakennuslehdessä etenkin julkisen puolen halua valita impulsiivisesti halvin tarjous eikä parasta:

”Julkisen sektorin ajattelutapa, että halvin saa johtaa projekteja, on aivan uskomaton, ja jäljet näkyvät isoina otsikoina. Tällä logiikalla yritystenkin johtoon tai vaativaan kirurgiaan pitäisi valita henkilöt ja tiimi halvimman tarjouksen perusteella.”

Ongelmia aiheuttaa myös rakennusinsinöörien koulutus, jossa korostetaan lujuuslaskelmia rakennusfysiikan kustannuksella.

Huonosti toteutettu rakennusprojekti voi lopulta maksaa moninkertaisesti kustannusarviota enemmän. Etenkin väärät materiaalivalinnat kostautuvat helposti.

Näin huonot materiaalit heikentävät asiakaskokemusta

Lyhytnäköiset materiaalivalinnat heikentävät asiakaskokemusta melkein missä tahansa rakennusprojekteissa – ostoskeskuksissa, asuinrakennuksissa, toimistoissa.

Asiakkaan näkökulmasta rajuimmat kielteiset tunteet liittyvät turvallisuuden ja terveyden riskeeraamiseen. Homeongelmat, myrkylliset materiaalit, paloturvallisuuden puutteet ja hajoavat elementit ahdistavat asiakkaita ja keräävät rakennukselle ja rakentajalle nopeasti kielteistä karmaa.

Lievemmin asiakaskokemukseen vaikuttavat materiaalien esteettiset ongelmat. Rakennuksen julkisivu voi haalistua tai siihen voi muodostua laikkuja tai valumajälkiä. Pinnoitteet rapistuvat ja laatat irtoavat.

Materiaalivalinnoilla on vaikutus myös siivoojien työhön. Helposti puhdistettavat ja kestävästi pinnoitetut materiaalit parantavat hygieniaa ja kohentavat näin yleistä viihtyisyyttä. Helposti puhdistettavat kohteet ovat myös pidempi-ikäisiä.

Väärät materiaalit kasvattavat rakennuksen elinkaarikustannuksia

Pikaisesti ja halvalla rakentaminen kostautuu pidemmän päälle. Rakennusvaiheen halpuutus voi johtaa elinkaarikustannusten moninkertaistumiseen. Huoltokustannukset ja yhä uudet remontit voivat muodostua todelliseksi painajaiseksi rakennuksen omistajalle ja sen käyttäjille.

Yksi tehokas tapa vähentää virheitä materiaalivalinnoissa on oikean toimittajan valitseminen. Laatuun panostava alihankkija auttaa ongelmatilanteissa ja toimii proaktiivisesti pitääkseen rakennusprojektin pyörät rullaamassa.

Yleisimmät huonot materiaalivalinnat

Tietyt rakennusmateriaalit ovat alttiimpia huonoille valinnoille kuin toiset. Suurissa rakennusprojekteissa muun muassa seuraaviin materiaaleihin liittyy usein ongelmia:

  • Hajoavat tuulensuojalevyt ja huonot höyrysulut altistavat homeongelmille. Sisäilmaongelmia aiheuttaa myös eristeiden villakuidusta irtoava pöly. Ylipäätään halvat eristeet heikentävät sisäilmaa ja lisäävät ylläpitokustannuksia.
  • Gelatiini, kasetiini ja monet muut elementeissä ja pinnotteissa käytetyt aineet voivat aiheuttaa sisäilman saastumista. Eri haitta-aineilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Heikosti tutkittuja, trendikkäitä rakennusmateriaaleja tulisi välttää ja valita tuttuja, yksinkertaisia vaihtoehtoja.
  • Ylipäätään kestävyydestä tinkiminen voi kostautua dramaattisella tavalla. Pahimmillaan heikot rakenteet lyhentävät koko rakennuksen käyttöikää. Sadan vuoden sijaan rakennus voikin kestää vain kaksikymmentä vuotta.