Suomen luontokeskus Haltian pisuaarit puhuttavat Espoossa

Suomen Luontokeskus Haltia esittelee upeissa tiloissaan Suomen luontoa ja kaikkia maamme kansallispuistoja. Kalevalaisen taruston inspiroimaan rakennuksen suunnitteluun on panostettu, ekologinen ja kokonaan puusta rakennettu keskus antaa tilaa ihmisen ja villin luonnon kohtaamiseen.

Haltian väki ei halunnut kuitenkaan liikaa korostaa luontoa käymälätiloissaan, vaan niiltä toivottiin enemmänkin vettä- ja energiaa säästäviä huippumoderneja ratkaisuja. Vessoihin harkittiin ensin perinteisiä keraamisia pisuaareja. Haltia-keskuksen johtaja Timo Kukko kiinnostui kuitenkin Novosanin polykarbonaattikäymälöistä, kuultuaan niiden olevan käytössä jopa kestävämpiä. Hän kysyi niistä lisää. Ja mehän Novosanilta vastasimme!

Huolto toimettomana – pisuaarit pärjäävät itsekseen

”Toimivatko ne? No miten vedetön vessa toimii? Mitenkäs hajuhaitat? Entä toimintavarmuus?” Muun muassa nämä asiat huolettivat etukäteen Luontokeskuksen johtoa ja huoltohenkilökuntaa. Nyt pisuaarit on ehditty testaamaan tositoimissa.

Yleisövessojen ovet käyvät luontokeskuksessa tiuhaan, mutta huoltohenkilöillä on asiaa käymälöihin entistä harvemmin. Kun huollolta tiedusteltiin kokemuksia uusista vedettömistä käymälöistä, totesivat he olleensa niiden osalta täysin vailla töitä. Laitteiden käyttöönotto kävi Novosanin opastuksella helposti, eivätkä pisuaarit ole tarvinneet lainkaan huoltoa asennuksen jälkeen. Onneksi muualla keskuksessa riittää vielä huoltotöitä.

Digitaaliset näytöt – viisastu vessakäynnillä

Novosanin toimittamien Urimat-pisuaarien koteloinnissa on asiakkaille suunnattu digitaalinen näyttö. Luontokeskus Haltia hyödyntää näyttöjä viestimällä niiden avulla esimerkiksi tavoitteitaan kävijöilleen. Näyttö kertoo asiakkaalle, kuinka paljon vedetön pisuaari säästää vettä ja mikä vaikutus tällä on koko rakennuksen energiatehokkuuteen.

Samalla näytöllä kävijää voidaan informoida myös ulkona vallitsevista sääolosuhteista ja mainostaa paikallisia patikointikohteita tai tapahtumia. Kukon mukaan modernit pisuaarit tarjoavat mukavasti jutun juurta Haltian asiakkaille.

Epäröinti selätettiin vertailemalla

Suomen Luontokeskus Haltiassa vierailee vuosittain yli 60 000 kävijää. Vedettömien käymälöiden kestävyys ja huollettavuus mietityttivät aluksi keskuksen toiminnanjohtajaa. Verrattuaan vedettömiin pisuaareihin siirtyneiden kohteiden kokoluokkia, Kukko kuitenkin vakuuttui niiden soveltuvan hyvin myös Haltian kokoisen keskuksen tarpeisiin.

Yleisissä vessoissa kestävyys on usein se isoin huolenaihe. Perinteiset pisuaarit valmistetaan posliinista, kun taas Novosanin toimittamat vedettömät vessat tehdään samasta materiaalista kuin esimerkiksi moottoripyöräkypärät. Eron hohtavan valkoisessa ulkonäössä pystyy näkemään vasta aivan lähitarkastelussa. Mutta entä se kestävyys? Kumman sinä valitsisit ennemmin päätäsi suojaamaan, posliini- vai polykarbonaattipotan?

Novosan – luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi

Novosan sopii Haltian yhteistyökumppaniksi kuin auringonpaiste kesäpäivään. Ekotehokas rakennus on täytetty suunnitelmallisesti vain ympäristöasiat aidosti huomioivien toimittajien tuotteilla. Ekologiset vedettömät vessat istuvat siis kokonaisuuteen ja niihin ollaan oltu kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväisiä. Kukon mukaan Urimat-pisuaareja kelpaa suositella, sillä ne helpottavat käymälöiden huoltoa ja pienentävät käyttökustannuksia tuntuvasti.

Jos etsit luotettavaa toteuttajaa yleisökäymälän remonttia varten, ota yhteyttä vaikka jo tänään ja pyydä tarjous.